ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 22 grudnia 2011

Barszcz Czerwony z Jajkiem (Czysty) - Dukan

  • 500ml wody
  • 1 liść laurowy
  • 2 ziela angielskie
  • 1 burak (mój miał 150g)
  • 50g tartych buraków z kwaskiem cytrynowym
  • sól
  • pieprz czarny
  • pieprz ziołowy
  • 1 łyżeczka octu lub sok z cytryny
  • 2 tabletki słodziku
  • opcjonalnie maggi do smaku
  • ugotowane 2 jajka
Ważne jest, by na koniec dobrze zagotować barszcz, żeby nie zrobiło się z niego buraczkowe wino ;) 
Buraka obrać i pokroić w drobną kostkę (Jeśli nie posiadamy buraczków tartych z kwaskiem np z domowej spiżarni, radzę użyć większego buraka np minimum 200g, a nawet do 300g i dodatkowo doprawić szczyptą kwasku).
Zagotować wodę z listkiem i zielem, na wrzątek wrzucić pokrojonego buraka, po zagotowaniu zmniejszyć gaz i gotować do ulubionej miękkości.
Gotowałam ok 40 minut, radzę po 25-30 minutach sprawdzić gryząc buraka zamiast nakłuwać widelcem, bo podczas nakłuwania buraki wydają się twardsze niż są w rzeczywistości.
Na koniec dodać tarte buraczki, sól i słodzik, gdy się znów zagotują, potrzymać kilka chwil na gazie. Doprawić octem i pieprzami.
Zagotować i podawać czysty lub z gotowanym jajkiem.

8 komentarzy:

  1. Barszczyk pierwsza klasa :-). Wyśmienity nie tylko w święta ale i na co dzień jako zupka z jajkiem ale także taki czysty pikantny doskonały jako dodatek do pasztecików czy pierogów z kapustą i grzybami pychotka

    magoko

    OdpowiedzUsuń
  2. Magoko,
    ciesze się, że w końcu ktoś napisał pod przepisem komentarz :) bo barszczyk jest super, ale nie każdy w to wierzy hehe :)
    A z pasztecikami racja, super :)
    Choc jak zawsze mówię, warzywa dodatkiem do białka są więc jajeczko do barszczyku musi byc, a pasuje doskonale!

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam - barszczyk znakomity...oczywiście z jajeczkiem!
    Pozdrawiam-
    KaziMiera

    OdpowiedzUsuń
  4. a te ugotowane buraczki starte zostawiamy czy odsączamy? :)
    Monika

    OdpowiedzUsuń
  5. hej, a ja często do barszczu stosuję jeszcze soję, np jak zostanie z jakiegos dania, wtedy jajo, groszek i jest super pożywne danie

    OdpowiedzUsuń
  6. Fajnie, ale groszek na dukanie odpada :)

    OdpowiedzUsuń
  7. No nie wiem. Barszcz zgodnie ze sztuką kulinarną zawsze robi się wrzucając buraki na zimną wodę. Wtedy najlepiej wyciągamy z nich do wody wszystkie składniki odżywcze.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...